PŘÍČINY OBEZITY

09.01.2015 19:27

PŘÍČINY OBEZITY

 

Za vznikem obezity stojí dvě hlavní příčiny – vrozené dispozice a špatný životní styl. Genetické dispozice hrají při zrodu obezity důležitou roli. Neznamená to ale, že je nemůžeme ovlivnit. I když máme sklon k nadváze, je jen na nás, nakolik její vznik podpoříme nebo naopak, v jaké fázi ji zastavíme.Špatná životospráva je v otázce nadváhy problémem číslo jedna.

Vznik obezity podporují i stres, nedostatek pohybu, kouření nebo konzumace alkoholu – tím vším své tělo připravujeme o zásobu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných prvků. Jsou to látky, které mají zásadní vliv na důležité tělesné pochody. Pokud je na ně organismus chudý, mohou být tyto tělesné pochody narušeny. Jedním z následků je i pomalé a nekvalitní spalování tuků.


Nadváha může vznikat i v souvislosti s nárůstem svalové hmoty nebo s vysokým obsahem vody v organismu.

Zadržování vody v těle s sebou nese řadu nepříjemností. Mezi nejčastější patří otoky, špatně fungující lymfatický systém a neschopnost spalovat tuky. 

Vytvoření svalové hmoty je vedle nevzhledné tukové vrstvy tou příjemnější variantou. 

Zdravotní rizika spojená s obezitou

S obezitou je spojena řada rizik a nepříjemností. Nehezká postava, za kterou se většina otylých stydí, je jen „kapkou v moři“.

 

Obezita a nadváha mají na svědomí závažné zdravotní problémy:

  1. Vysoký krevní tlak – trpí jím 50% lidí s nadváhou. U štíhlých osob se problémy s tlakem vyskytují 3x méně.
  2. Cévní onemocnění – vysoký krevní tlak „napomáhá“ výskytu cévních onemocnění - infarktu myokardu, mozkové mrtvici apod.
  3. Nádorová onemocnění – obezita zvyšuje nebezpečí vzniku některých nádorových onemocnění. Lidé s nadváhou jsou více ohroženi karcinomem tlustého střeva, ale i karcinomem prsu, dělohy nebo prostaty.
  4. Cukrovka – s obezitou přímo souvisí i cukrovka 2. stupně. Cukrovka se vyskytuje u cca 20 % obézních – to je o poznání více než v případě štíhlých osob.
  5. Kornatění cév – příčinou nadváhy a špatného stravování bývá i vysoká hladina cholesterolu. Ten se pak pomalu a dlouhodobě usazuje v cévách a vede k jejich ucpávání. Následkem může být infarkt myokardu, mozková příhoda apod.
  6. Nemoci kloubů – nadváhou jsou výrazně zatěžovány nosné klouby, především kyčle a kolena. Dlouhodobá nadváha má na svědomí bolesti a jejich předčasné opotřebení.
  7. Neplodnost – neléčená nadváha a obezita může způsobovat neplodnost. 

 

Vedle zdravotních komplikací vede obezita i k vážným psychickým problémům:

Deprese – s depresí se potýká téměř čtvrtina obézních lidí. „Náplastí“ na sklíčenost je jim obvykle opět jídlo – jejich špatná psychika se prohlubuje a zdravotní stav zhoršuje. U citlivých jedinců může dojít k vážnému poškození sebevědomí. To může mít vliv na rozhodování v důležitých životních situacích.

Obezita nás omezuje – nedopřeje nám žít naplno. A co víc – může náš život podstatně zkrátit.